Premieră în serviciile socio-medicale din România: am deschis primul cabinet stomatologic pentru persoanele cu dizabilități!

 In Noutati

Am inaugurat astăzi mult-așteptatul cabinet de stomatologie pentru adulții si copiii cu dizabilități în cadrul Policlinicii Baba Novac, deschisa în urmă cu 9 ani de catre Dr. Wargha Enayati in colaborare cu Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București și dorim în primul rând să mulțumim partenerilor noștri, Kaufland Romania și IWA International Women’s Association of Bucharest, fără de care acest proiect ar fi rămas doar un vis, atât pentru noi, cât și pentru beneficiarii serviciilor stomatologice pe care acest cabinet le va oferi. 

Ne bucurăm mult ca alături de noi, la tăierea panglicii, au venit cu expertiza și cu beneficiarii reali, reprezentanții Consiliului National ai Dizabilității din România: doamna președinte Daniela Tontsch – care a fost de altfel și prima pacientă a noului cabinet și doamna dr. Claudia Bratan de a cărei consultanță vom beneficia ca suport în clinica noastră, având o experiență de 10 ani în tratarea stomatologică a pacienților cu dizabilități și fiind și mama unui copil cu handicap sever. Cabinetul a fost deschis în cadrul locației susținute de Primaria Municipiului București prin intermediul DGASMB, partenerul nostru de cursă lungă de către Fundația Inovații Sociale Regina Maria, inițiativa filantropică a familiei doctorului Wargha Enayati, parte a Enayati Group. 

Dr. Wargha Enayati, Președintele Fundației Inovații Sociale Regina Maria: ”Ne bucurăm că am reușit, cu sprijinul Kaufland Romania si IWA Bucharest (International Women’ s Association of Bucharest), să dotăm și să asigurăm funcționarea cabinetului stomatologic unde ne propunem să oferim în mod gratuit pentru toate categoriile de persoane fără venituri și asigurări medicale servicii stomatologice complete la înalte standarde, adaptate nevoilor fiecarui pacient, adult, copil cu sau fără dizabilități. E un proiect la care noi, cei din Fundație, ținem foarte mult, obiectivul nostru de a mări cu peste 50% numărul pacienților și a consultațiilor oferite acestor categorii defavorizate este foarte important.”

Katharina Scheidereiter, CSR Manager, Kaufland Romania: ”Kaufland este alături de Fundația Regina Maria încă din 2017 și îi susținem în misiunea de a oferi servicii medicale de calitate persoanelor din medii vulnerabile. Însă de cele mai multe ori, oamenii care au cea mai mare nevoie de asistență medicală sunt cei care întâmpină dificultăți în a primi ajutor specializat. Venim în sprijinul lor și sperăm că implicarea noastră va face diferența în viețile tuturor celor care vor beneficia de serviciile oferite în cadrul cabinetului stomatologic de la Policlinica Socială Baba Novac”.

Delia Sfetcu, Head of Charity Unit, IWA: ”Începând de astăzi, 23 mai, sute de persoane vor zâmbi din nou datorită serviciilor stomatologice oferite de Policinica Socială Baba Novac. Este o mare bucurie să vedem ca toate eforturile noastre s-au concretizat într-un timp atât de scurt. În calitate de Chair of Charity în Asociația Internațională a Femeilor aduc mulțumiri tuturor partenerilor nostri și celor fără de care Bucharest Charity Fashion Show probabil nu ar fi existat : Gladys Abankwa-Meier-Klodt și Strella Ahn”.

Dr Vlad Romanescu, Director Medical al Policlinicii Sociale Baba Novac:” De anul acesta am decis deschiderea unui nou department de stomatologie în Policlinica Baba Novac, în primul rând pentru că am constatat cererea mare din acest segment și în al doilea rând pentru a întinde o mână de ajutor persoanelor cu dizabilități cărora, în general accesul la serviciile stomatologice nu le este tocmai ușor. Aici ne referim la faptul că o mare parte dintre aceste persoane au venituri mici și le este foarte complicat în a accesa un serviciu de stomatologie de calitate”.

Noul department va funcționa în primul rând ca un cabinet de stomatologie generală pentru adulți și copii, complet echipat, pentru a crește numărul de pacienți ajutați până în prezent, cu servicii de stomatologie de bază și chirurgie unde este cazul, dar și ca o reală alternativă pentru semenii noștri cu dizabilități care au venituri mici.

Pentru acești oameni se va face stomatologie de bază și chirurgie, cabinetul fiind dotat cu tehnica de bază, dar și cu aparatura mai complexă cum ar fi cea de inhalosedare, monitorizare a funcțiilor vitale, etc. Pentru cazurile complicate, vom asigura prezența unui medic specialist de terapie intensivă pe tot parcursul desfășurarii intervenției”, a mai precizat dr. Romanescu.

Europa FM a fost la fata locului si a realizat un reportaj despre deschiderea cabinetului somatologic, pe care il puteti asculta aici.

Accesul pacienților cu dizabilități la serviciile cabinetului se va face în urma analizării dosarului medical și social de către o comisie interdisciplinară.

Cabinetul stomatologic inaugurat joi 23 mai, răspunde unei îndelungi așteptări din partea persoanelor cu diverse tipuri de dizabilităti și familiilor acestora, pentru care este foarte dificilă și costisitoare rezolvarea problemelor lor stomatologice.

Daniela Tontsch, Președinta Consiliului Național al Dizabilității din România: ”Consiliul Național al Dizabilității din România apreciază inițiativa  Fundației Inovații Sociale Regina Maria de a asigura persoanelor cu dizabilități servicii stomatologice gratuite. Ne confruntăm cu solicitări de îndrumare privind accesul persoanelor cu handicap la servicii de medicină dentară, pentru care nu avem răspuns. Pe lângă problema de sănătate, o barieră majoră de limitare a accesului la astfel de servicii este de natură financiară. Nevoile speciale de îngrijire medicală stomatologică a persoanelor cu handicap, în general și a celor cu handicap neuropsihic sau cu boli cronice asociate nu pot fi soluționate în orice cabinet, mai ales că nu există prevenție. Experiențele acestor pacienți sunt de cele mai multe ori traumatizante pentru că li se fac numai extracții, asanări de focare și alte intervenții chirurgicale. ,,Legea 448/2006 republicată privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap’’ la articolul 6, litera a) prevede ,,dreptul persoanelor cu handicap la ocrotirea sănătății – prevenire, tratament și recuperare’’, drepturi pe care noi nu le primim. Consiliul Național al Dizabilității din România va încheia un acord de partenerat cu Fundația Inovații Sociale Regina Maria în vederea conectării persoanelor cu dizabilități la aceste oportunități privind sănătatea orală.’’

La inaugurarea noului cabinet stomatologic au fost invitați beneficiari și aparținători, organizații  nonguvernamentale, asociații și fundații  din domeniul protecției persoanelor cu dizabilități, (Asociația Sf. Ana, Asociația Misericors precum și reprezentanți ai Consiliului Național al Dizabilității din România), dar și finanțatorii și donatorii proiectului și presa.

Cristiana Mateoiu, Director Executiv Fundația Inovații Sociale Regina Maria: ”Preocuparea noastră pentru semenii noștri, mai puțin norocoși merge acum chiar mai departe, ne bucurăm să vă anunțăm că în curând, în cadrul celeilalte policlinici a fundatiei noastre, cea de la Sala Palatului, toate persoanele cu dizabilități se pot programa la celebra doamna doctor PROF. UNIV. DR. SIDENCO LUMINITA ELENA care va oferi servicii de recuperare in special acestor categorii de persoane. Mulțumim partenerilor noștri, Asociatia Misericors, care au oferit policlinicii aparatura (echipamente de recuperare) în valoare de aprox 40.000 euro. În cadrul proiectului vom putea oferi servicii gratuite sau cu discount de pana la 50 % pacienților sociali. Suntem dornici să dezvoltăm parteneriate durabile cu alte asociații si fundatii active în susținerea persoanelor cu dizabilitați și care să poată conta pe noi pentru ceea ce ne dorim a fi cele mai bune condiții disponibile în acest moment pentru această categorie de pacienți.”.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search